Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

RÍŠA: “V EKOLOGII JE BUDOUCNOST. CHCI MÍT VLASTNÍ FIRMU NA MONTOVÁNÍ SOLÁRNÍCH PANELŮ.”

Vložil/a Romana Procházková 07/03/2023


S Ríšou se tento školní rok scházíme k rozhovoru již po několikáté, jelikož byl jednou z tváří naší vánoční kampaně. Ačkoli si myslí, že jeho příběh už není ničím zajímavý, v okamžiku, kdy se rozpovídá o svém vztahu ke studiu, je jasné, že opak je pravdou.

Chci se věnovat obnovitelným zdrojům

“Večer, když jsme s taťkou listovali v katalogu středních škol, tak nás oslovil obor Průmyslová ekologie, který teď studuji. Napřed jsem nevěděl, o čem přesně je, ale přišel mi zajímavý a jiný. Tak jsem navštívil den otevřených dveří a tam jsem se přesvědčil, že je to obor pro mě, tak jsem se přihlásil.” Ani po třech letech Ríšu neopouští nadšení a v ekologii vidí velkou perspektivu: “Vzhledem k tomu, že dochází ke zdražování energií a také úbytku zdrojů, tak je důležité je nahrazovat těmi obnovitelnými. A navíc to šetří životní prostředí,” vysvětluje.

Mít vlastní firmu

Ríšovi se letos podařilo postoupit do státní soutěže, kde bude prezentovat svou ročníkovou práci. “Představil jsem veřejné osvětlení, které mají v obci Moravičany, a funguje na napájení z fotovoltaických panelů. Budu ale muset ještě zapracovat na svém projevu, protože mě vždycky ovládne tréma a pak to není tak dobrý, jak bych si přál. Třeba když jsem mluvil před lidmi na akci organizace Romea, tak to byla hrůza,” vzpomíná s úsměvem. Ríša je odhodlaný školu dokončit a pokračovat na vysokou. “Nejlíp nějaký obor, co by navazoval na to, co studuji teďka. No a jednou bych měl nejraději vlastní firmu na montování solárních panelů.”

Ríša se neangažuje jen ve vztahu k životnímu prostředí, pomáhá také jako dobrovolník s dětmi. “Minulý léto jsem byl na letním táboře, kde jsem učil děti a hrál s nimi různý hry. To jsem si hodně užil a byla to pro mě zábava. Nejvíc mě dostalo, když si ty děcka myslely, že je mi 28 let, to bylo asi tím, že mám vousy nebo nevím,” směje se.