Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

ERIK: “CHTĚL BYCH MÍT VLASTNÍ FIRMU. PŘEMÝŠLÍM, CO NOVÉHO VYROBIT, ABY SE TO PRODÁVALO.”

Vložil/a Romana Procházková 07/17/2023


Erik patří mezi studenty, kterým se napoprvé nepodařilo vybrat si ten pravý obor ke studiu. Vyzkoušel si truhlařinu, ale uvědomil si, že ho to víc táhne k podnikání. Ačkoliv aktuálně nestuduje, brzy nastoupí na střední ekonomickou školu a bude tak konečně studovat obor, který ho zajímá.

“V létě se s rodinou stěhujeme do Poštovic u Kladna a já jsem si vybral soukromou střední v Pardubicích, kde mají obor Ekonomika a podnikání dálkově a já potřebuju pracovat, abych si školné zaplatil.” Už na konci základky o ekonomice přemýšlel, ale nevěřil si, že to zvládne, tak se přihlásil na truhláře. První škola ho nebavila, proto přestoupil na truhláře na jinou školu, kde studium ale znovu nevyšlo. “Už jsem věděl, že to není to pravé, co chci dělat… a tak jsem skončil zase v prváku.”

Kuchař nebo právník?

Erik si uvědomuje, že se mu studijní zájmy v čase mění a nepřestává hledat svou vlastní cestu.

“Když jsem byl malej, chtěl jsem být kuchařem, rád vařím a míchám koření, třeba na saláty nebo nočky se špenátem, ty mám obzvlášť rád. Pak taky právníkem… Ale jednou jsem se v knihkupectví kouknul na právnické knihy, a bylo to tak strašný, že jsem od toho upustil.” Erik je v Gendalosu 3 roky, od té doby se zúčastnil hodně akcí, na začátku třeba vypomáhal na vánoční benefici a v průběhu roku 2021 byl hodně aktivní v projektu ROMAS. Je jedním ze studentů, kteří sice aktuálně nestudují, ale je na cestě za svým snem a to je důležité.