Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Eva: „Vybrala jsem si obor, kterým se dá dobře uživit. Chci jít na vejšku a informatiku třeba i učit.“

Vložil/a Zuzana 02/27/2023


Poté, co z Evy opadla prvotní nervozita, rozpovídala se o své cestě k IT. Z jejího povídání jde cítit, že studium není úplně snadné a vyžaduje hodně energie. Tu pak čerpá od svých přátel nebo z cvičení podle workoutů, které si pouští na Youtube. 

Eva má odmala ve svém studiu silnou oporu v rodině. „Táta si potrpí na vzdělání, takže nás s bráchou vždycky motivoval.“ Když se rozhodovala, kam po základce, hrála pro ni velkou roli i perspektiva oboru. „Já jsem měla na základce dobrý výsledky, ale nechtěla jsem jít na gymnázium, tak jsem si vybrala obor, kterým se dá dobře uživit,“ vysvětluje Eva, proč se pustila do studia informatiky. Jelikož Evu IT baví, ráda by pokračovala i na VŠ. „Už od mala hodně přemýšlím nad tím, co chci dělat za práci. Ještě přesně nevím, ale určitě chci jít na vejšku, možná na psychologii nebo bych zkusila tu informatiku. A třeba ji i učila.“

Hudba, to je láska i smutek

Vedle studia se Eva s velkou láskou věnuje hudbě. „Pocházím z hudebně založené rodiny, takže často zpívám a hraju na klavír. Hudba je pro mě cesta, jak můžu vyjádřit svoje pocity. Už od malička u nás hrála dobrá muzika, třeba Stevie Wonder, to je takový můj vzor.“ Kromě hudby Evu baví i sledování filmů, díky kterým trénuje angličtinu. „Ráda koukám na filmy na Netflixu a tím si i procvičuju angličtinu. Třeba teď jsem se dívala na film s Jennifer Lopez a ten byl jen s anglickými titulky. Toho jsem se bála, ale nakonec jsem to zvládla,“ vzpomíná s úsměvem.

Přála bych si hezčí okolí

Jazyky Eva trénovala také na letním kempu projektu ROMAS, kde se setkala například i s maďarštinou. Kromě toho, že se často zapojuje do aktivit programu Gendalos, uvědomuje si, že i její okolí by zasloužilo občanskou angažovanost. „Já bydlím na Francouzské a to je pěkná ulice, tam to na jaře i celkem hezky kvete, ale třeba na Bratislavské není žádná zeleň, to by pomohlo tam něco přidat,“ zamýšlí se.