Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

David: Galerie bych chtěl dvě – jednu v Brně a druhou v cizině.

Vložil/a Zuzana 02/21/2023


David je mladý umělec a student užité malby na střední škole. A kromě toho také bojovník, který měl sen studovat na umělecké střední škole. Na první pokus se nedostal, ale nevzdal se. Přijímačky nakonec zvládl a díky tomu má ještě víc kuráže školu dokončit, i když není jednou z nejlehčích. 

Rád jsem kreslil už od malička. Ale až později, když jsem začal dělat portréty, si rodiče všimli, že mi to vlastně docela jde.“ David je kreativní duše, a po základní škole chtěl pokračovat na uměleckou střední. První přijímačky ale nezvládl, což ho postavilo před dilema – jít na jinou školu nebo počkat a zkusit to znovu za rok? David se nevzdal a další rok se poctivě připravoval, chodil na doučování češtiny, matematiky a s mentorkou trénovali na talentové zkoušky.  

Jedenáct nejlepších malířů

David na podzim kreslil každý den a na talentové zkoušky přinesl 25 výkresů. O pár týdnů později škola na svém webu zveřejnila čísla přijatých studentů a David byl mezi nimi. Obě kola přijímaček zvládl, a nakonec byl v pořadí jedenáctý z 11 přijatých studentů a studentek. „Měl jsem obrovskou radost a rodiče byli taky nadšení, hodně mě podpořili i v průběhu příprav a teď jsou fakt pyšní,“ vypráví. Po střední a maturitě by chtěl pokračovat na vysokou a naučit se podnikat, protože jeho plánem je otevřít si vlastní galerii, obchodovat s obrazy a pořádat vernisáže. „Galerie bych chtěl dvě – jednu v Brně a druhou někde v cizině. Angličtina mě baví, ale musím se v ní ještě zlepšit,“ směje se.   

Děda i táta jsou mi inspirací 

Všechno, co umím, jsem se naučil sám.“ K zájmu o umění či podnikání Davida inspirovali jeho děda a táta, o kterých mluví obdivně. „Dědeček už zemřel, ale táta mi o něm hodně vypráví. Že byl taky takový podnikatel, nevzdával se, i když neměl žádnou školu. Co chtěl, to dokázal. A stejně tak je to i s mým tátou. Takže oni dva jsou mi velkou inspirací a motivací do studia.

Příběh vznikl v rámci projektu ROMAS: Roma Students and Artists for Society, který je financován z prostředků Evropské unie z programu Erasmus +.