Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Marilin: Nečekala jsem, že budu pracovat na ZŠ, kam jsem sama chodila

Vložil/a Pavla Kolářová 09/10/2021


Marilin je u nás v programu Gendalos už 6 let. Za tu dobu toho zvládla hodně – maturitu, získala práci na základce, kam sama chodila, udělala si kurz Asistenta pedagoga a aktuálně se připravuje na přijímačky na VOŠ. Mari je bojovnice, a i když občas trémařka, nikdy se nevzdává a jde si za svými cíli. Přečtěte si její vyprávění:   

„Jmenuji se Marilin Zámková. Je mi 20 let a v roce 2020 jsem odmaturovala na SOŠ Morava, obor sociální činnost. Zatím pořád žiji v domácnosti se svojí rodinou, s mojí mamkou a bratry. Aktuálně pracuji na základce Osmec na Nám. 28 října v Brně jako asistentka pedagoga, což je práce, za kterou jsem moc vděčná, a ještě minulý rok bych nevěřila, že ji budu dělat.  

Střední odborná škola Morava, to byla má střední, kterou jsem dostudovala minulý rok. Ze začátku jsem měla problémy se začlenit, protože jsem tam přestoupila v půlce prváku. Co se týče studia, to bylo super. Jasně, že ne vždycky lehké, to není v životě nic, ale ráda na střední vzpomínám. Jednoduše řečeno – hodně učiva, hodně papírů, ale nakonec jsem to zvládla. Naši učitelé byli vždy ochotní vše vysvětlit a pomoct. Abych byla upřímná, první 3 roky byla pořád sranda, ale jakmile začal čtvrťák, začalo jít do tuhého, příprava na maturitu atd. A proto jsem ráda, že existuje něco jako Gendalos a byla tu pro mě možnost chodit na doučování z češtiny a angličtiny, které mi hodně pomohlo. Maturitu jsem dokončila, se přiznám, až v září, protože jsem opakovala didakťák z ČJ (uteklo mi to o bod)! O prázdninách jsme se ale s doučovatelkou Terezou připravovaly a v září 2020 jsem to dala! To byl úžasný pocit, protože jsem první z rodiny, kdo má maturitu. 

No a aktuálně pracuji jako asistentka pedagoga na Osmecu, kam jsem nastoupila hned na podzim po maturitě. Upřímně jsem vůbec naplánovala a nečekala, že budu pracovat na základce, kam jsem sama chodila. Dostala jsem se k tomu tak, že mě paní zástupkyně kontaktovala a nabídla mi práci. Samozřejmě jsem byla ráda a stále jsem, že můžu pracovat na škole, kterou moc dobře znám a vídat známé tváře, spolupracovat s lidmi, kteří učili mě. Dodělala jsem si teď na jaře také kurz asistenta pedagoga, abych mohla práci dělat – společně s oborem sociální činnost mám dobré vzdělání, které můžu později využít ve více pracích, třeba ve školce nebo nějaké neziskovce, to bych moc chtěla. 

Za to, kde teď jsem, vděčím také programu Gendalos – bez nich bych nebyla tam, kde jsem teď. Gendalos mi pomohl v tolika věcech nejen po finanční stránce, ale poskytli mi také doučování a psychickou podporu a motivaci. Někdy se stalo, že jsem to chtěla vzdát, ale pracovníci IQ mi vždy pomohli s tím, že jsem skoro v cíli a byla by škoda to vzdát. Dodali mi sebevědomí. Proto bych chtěla vzkázat zájemcům o Gendalos, aby se nebáli říct si o pomoc s vybráním školy či o doučování. A pokud mají problém s financemi, existuje Stipendijní fond Gendalos. Takže se nebojte a běžte si za svým cílem. 

Mě třeba čeká příští rok přihláška a přijímačky do dalšího studia – na VOŠ Evangelickou v Brně, obor sociální práce a pedagogika. Takže budu muset oprášit znalosti ze střední a pořádně se připravit – s rodinou jsme se shodli, že by bylo dobré pokračovat dál, mám štěstí, že mě ve studiu podporují. Bojím se, že to nedám, ale všichni mi říkají, že jo a za zkoušku nic nedám. Tak jdu do toho. A třeba jednou budu pracovat v IQ Roma servis jako sociální pracovnice s dětmi, to bych si přála. Tak mi držte palce!“