Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Štefan: “Chci natočit film o romských studentech.”

Vložil/a Kristina Studená 12/08/2020


Štefan je přemýšlivý kluk se spoustou zájmů. Rádi posloucháme jeho napínavé zážitky ze školní praxe v nemocnici, studuje totiž na zdravotního bratra. Působí jako herec v romském sitcomu Miri Fajta, učí se natáčet vlastní filmy a rád se setkává s dalšími aktivními Romy a Romkami. Přeje si natočit dokument o romských studentech a ukázat, že když romští studenti chtějí, dokážou cokoliv.

Jmenuju se Štefan, je mi 18 let a žiju v Brně. Narodil jsem se na východním Slovensku ve městě Vranov nad Topľou. Když mi bylo kolem dvou let, tak jsme se přestěhovali do Brna. Začal jsem tam chodit na základní školu, kde jsem neměl nejlepší zážitky. Šikanovali mě Romové, i když jsem sám Rom. Dělo se to proto, že jsem se prý choval “jako gadžo” (romsky: Nerom). Já se ale jen choval jinak než ostatní, a to díky výchově mých rodičů. Později mi to pomohlo dostat se na střední. Momentálně studuju Střední zdravotnickou školu v Brně, bude ze mě praktická sestra. Jsem už ve třetím ročníku. Studium mě baví, ale uvědomil jsem si, že to není úplně profese, které se chci v budoucnu věnovat.

Býval jsem introvert, teď hraju ve filmu
Mimo zdravotnictví mě baví jazyky, vymýšlení a psaní projektů, sociální práce a natáčení. Proto přemýšlím o přestupu nebo pokračování studia po maturitě ve směru sociální činnosti a natáčení. Baví mě chodit do školy a učit se novým věcem. Zároveň musím podotknout, že jsem býval velmi velký introvert. K tomu, aby se to změnilo, mi pomohlo herectví. Začal jsem hrát divadlo a zkusil jsem si roli herce v sitcomu a dokumentu Miri Fajta, které mě hodně změnilo. Autorovi dokumentu Robinu Striovi jsem také pomáhal natáčet film Julie, s nímž jsme vyhráli celostátní kolo filmové soutěže 48 Hour Film Project.

Díky Gendalos jsem poznal další romské studenty
Přestup na střední školu byl dost náročný. Nebyl jsem si jistý, jestli studium finančně utáhnu. Naštěstí jsem se v deváté třídě dozvěděl o programu Gendalos, kam jsem se zapojil a získal stipendium na zakoupení školních pomůcek. Od té doby, co navštěvuji Gendalos, zvládám studium i jeho financování.Taky mi to pomohlo potkat další Romy, co chtějí studovat a něco dokázat. Jsem hrdý Rom a student, který to chce někam dotáhnout a ukázat, že i my Romové umíme žít důstojně, pracovat na sobě a být hrdý národ.