Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Erika a Gabriela: Díky Gendalos jsme začaly cestovat a našly nové kamarády

Vložil/a Kristina Studená 12/18/2020


Tahle nerozlučná dvojka jsou sestry Erika a Gabriela. Pochází z malé vesničky a dojíždí do deváté třídy do Bučovic, města nedaleko Brna. Většinu času tráví s kamarádkami a kamarády v Bučovicích, proto i cesty do Brna za dalšími studenty z Gendalos jsou vítaným zpestřením. Brzy je čekají přijímačky na střední, které rozhodnou o jejich dalším směřování.

Jsme Erika a Gabriela. Do Gendalos jsme se dostaly v osmé třídě díky pracovnici IQ Roma servis, která k nám domů dojíždí a pracuje s námi a s rodiči. Díky zapojení do Gendalos jsme mohly začít cestovat do Brna, kam nás mamka zpočátku nechtěla pouštět. Postupem času nám začala věřit a mohly jsme se do různých Gendalos aktivit zapojovat častěji. Díky cestování jsme se víc osamostatnily, poprvé viděly město Brno a poznaly nové lidi.

Nejprve jsme měly obavy, že „Brňáci“ nás nepřijmou. Na setkání s dalšími studenty jsme si ale rychle našly nové kamarády. Na těchto akcích se nám líbí, že je tam zábava a taky se něco nového dozvíme. Baví nás poznávat nová místa a zkoušet nové věci. V létě jsme byli třeba na výletě v jeskyních, šli jsme dovnitř s baterkou a bylo to zajímavé. Nebo jsme byly v Olomouci, kde jsme viděly graffiti a různé památky.

V tomto roce nás čekají přijímačky na střední školu. Ještě zvažujeme, jakou školu a obor si vybereme. Na střední školu ale určitě chceme. Inspirovali nás i starší studenti Gendalos. Po nástupu na střední školu chceme zůstat v Gendalosu zapojené a dále spolupracovat. Moc se těšíme se na další výjezdy a akce!