Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Daniela: “ V životě musíme překonat mnoho překážek, ale důležité je se nevzdávat.”

Vložil/a Kristina Studená 12/11/2020


Říká se jí Danielo, Danko nebo Danuško. Tuhle ambiciózní a velmi vtipnou mladou ženu doprovázíme na její cestě studiem už neuvěřitelných sedm let. Díky velkému odhodlání a také zapojení do programu Gendalos zvládla Danka maturitu, přijímačky na vysokou školu i řadu výzev, třeba moderovat benefici na podporu romských studentů a studentek. Přečtěte si, co všecko na své cestě překonala.

Jmenuji se Daniela a je mi 23 let. Studuju na vysoké škole, ale až sem to byla hodně dlouhá cesta. Na základní škole jsem se cítila často sama. Spolužáci mě mezi sebe nebrali. Měla jsem velké zdravotní potíže a nosila jsem kvůli nim sedm let korzet. V té době mi hodně pomohla mamka, naučila mě se povznést nad to, co si myslí ostatní. V dětství jsem začala hrát na klavír, to mě moc bavilo a bylo moje odreagování od školy.

Třídní učitelka nevěřila, že zvládnu dostudovat
Po základní škole jsem se dostala na Obchodní akademii. Ze začátku studia se na mě všichni nechápavě dívali, jako kdyby si říkali “Co ta tu dělá?“. V prváku jsem propadala z matematiky a třídní učitelka si myslela, že matiku nezvládnu a měla bych přemýšlet o jiné škole. Mamka mi zařídila doučovatelku přes Masarykovou univerzitu, která mi hodně pomohla. Začala jsem i docházet do Gendalos na doučování a pak už jsem měla lepší známky. Maturitu jsem zvládla na první pokus, jen praktickou až napotřetí. Maturitu ale mám, a to je důležitý.

V Gendalos jsem taky mohla rozvíjet svoje schopnosti – moderovala jsem benefiční koncert, pomáhám s propagací, účastním se různých akcí. Baví mě, že se tu můžeme potkávat s dalšími romskými studenty.

Důležité je se nevzdávat

Po maturitě jsem si přála jít na vysokou. Hlásila jsem se na víc oborů, ale nedostala jsem se. Šla jsem tedy na jazykovou školu, kde jsem procvičila angličtinu. Znovu jsem podala dvě přihlášky na vysoké školy. Vzali mě na VUT podnikatelskou, ale na konci semestru jsem ale neměla dostatek kreditů a musela jsem studium ukončit. Ale rozhodla jsem se nevzdávat. Podala jsem si přihlášky a vzali mě na dvě vysoké školy. Teď studuju obor Účetnictví a daně – zaujalo mě, že se tam naučím o právu, marketingu i vedení podniku.

Můj sen je dokončit vysokou školu, aspoň ty tři roky bakalářského studia. Až školu dokončím, chci si najít smysluplnou práci, která mne bude bavit. Třeba pracovat jako finanční manažerka v nějaké zavedené firmě. Chci se vlastní prací zabezpečit, abych se měla dobře. Taky bych chtěla rozvíjet svůj koníček, kterým je design. Ráda bych přidala i focení.

Věřím, že Romové mají na to si plnit své sny a něco ve svém životě dokázat.
Chci proto vzkázat ostatním romským studentům a studentkám: V životě musíme překonat mnoho překážek, ale důležité je se nevzdávat.