Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Michael: “Štěstí přeje připraveným.”

Vložil/a Kristina 06/07/2018


Studuji na Gymnáziu Jana Blahoslava v Přerově. Jsem již ve třetím ročníku a během studia spolupracuji s firmou Microsoft, kde jsem v tzv. Studentském trenérském centru. Mimo to jsem radním v Zastupitelstvu mládeže Olomouckého kraje a nakonec, když se najde nějaký čas, pracuji na mezinárodních projektech.

Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl spolupracovat s firmou Microsoft, ale i tajné sny se někdy plní. V Studentském trenérském centru Microsoft získávám informace o nových produktech této firmy a dále tyto informace prezentuji na středních a základních školách po celé České republice. Dále mě školí v oblasti programování, grafiky, dovednosti prezentovat a dalších.

Zastupitelstvo mládeže Olomouckého kraje má za cíl nejen rozvíjet Olomoucký kraj, ale hlavně podporovat a pomáhat dětem, žákům i studentům. Pořádáme mnoho sportovních, uměleckých a vědomostních soutěží. Stýkáme se s mnoha politiky, kterým se snažíme přiblížit aktuální dění v Olomouckém kraji očima studentů.

Je pravdou, že člověk je tvor společenský – tzv. zoon politikon, jak již před mnoha lety řekl nikdo menší než Aristoteles, a proto se domnívám, že je velmi důležité, aby lidé měli všeobecný přehled o světě. Aby uměli odpovědět na otázky typu: co se kde děje, proč to tak je, a přemýšlet nad tím, jak by se případné problémy daly řešit. Proto se zapojuji do několika mezinárodních projektů, jež výherci zaručují několikadenní pobyt v zahraničí. Minulé léto jsem vyhrál velmi prestižní soutěž, kterou pořádalo americké ministerstvo zahraničí a americká ambasáda v Praze. Jako jediný z celé České republiky jsem v soutěži zvítězil a strávil jsem nezapomenutelný měsíc v USA. Začátkem nového roku jsem poznal zákoutí Francie a před několika týdny jsem se vrátil z Bruselu.

Nic z toho by ale nebylo možné, kdyby tady nebyla organizace IQ Roma servis, která mi finančně pomohla k získání notebooku, který mi naprosto změnil život. Mohu pracovat kdekoliv a takříkajíc bez ustání. Jsem za jejich pomoc velice vděčný.

Pro vás, kteří si tento článek právě čtete, bych rád řekl: „Nebojte se, věřte v sebe sama, ale nic není zadarmo, neboť štěstí přeje připraveným.“

Autorem článku je student Vzdělávacího programu Gendalos Michael Mitraš.