Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Kristína: “Vystudovat vysokou školu byl odmalička můj sen.”

Vložil/a Kristina 01/29/2018


Kristína je pilná studentka, která navštěvuje kurz Asistent pedagoga na Masarykově univerzitě a zároveň druhý ročník učebního oboru poštovní manipulant. Ve volném čase ráda čte a odpočívá. Nesnáší nudu, a proto má většinu času spoustu práce.

„Do Gendalos jsem se dostala v deváté třídě, kdy jsem sem chodila na doučování, abych se dostala na střední školu. Potřebovala jsem pomoct s angličtinou a matematikou. Pracovníci mi taky pomáhali s výběrem školy. Nějakou dobu jsem se tam účastnila tanečního kurzu – flamenca. Byl pro všechny věkové kategorie a byla tam fajn tanečnice, která nás výborně učila tancovat. Byla jsem aktivně zapojena i do vánoční benefice. Děti měly za úkol různé druhy aktivit – někdo obsluhoval lidi, jiní vítali hosty, někdo se zapojil tak, že zazpíval či zatancoval anebo zahrál na nějaký hudební nástroj. Mojí úlohou tenkrát bylo zapisovat údaje lidí, kteří kupovali obrazy.

Gendalos mi hodně pomohl se osamostatnit a taky zvládnout na třetí pokus maturitu z češtiny. Při prvním i druhém pokusu jsem byla hodně nervózní, tak si myslím, že jsem to z toho důvodu nezvládla. Když jsem konečně odmaturovala, byla jsem strašně ráda a byla jsem moc vděčná pracovníkům. Hlavně za to, že mě psychicky podporovali: půjčovali mi knížky na čtení a na procvičování gramatiky, trénovali se mnou didaktické testy a psaní slohů. Teď jsem strašně šťastná, že jsem začala chodit na vysokou a že se můžu rozvíjet dál. 

Podle mě Gendalos není jen o doučování a podporách, je to mnohem víc. Třeba když mi nebylo psychicky dobře, tak mi pomohli. Proto jsou pro mě nejdůležitější dobré vztahy s pracovníky. Přála bych si, aby se romský děcka vzdělávaly dál a dál a vydržely to co nejdýl. Když si třeba na základce řeknou, že nepůjdou studovat dál na střední, tak jim Gendalos pomůže, dá jim motivaci, podporu. Líbí se mi, že v Gendalos jsou děcka takový šikovný, chtějí se učit a mají motivaci pořád sem chodit. 

Můj největší cíl je teď úspěšně vystudovat vysokou školu. To byl můj sen odmalička a teď tam konečně jsem.“