Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

Jirka Banda: Gendalos má smysl

Vložil/a Kristina 10/01/2017


Jirkovi je 17 let a chodí do 3. ročníku na Gymnázium Matyáše Lercha. Ve volném čase se rád věnuje hudbě a posilování. V programu Gendalos je zapojený už několik let, kromě příprav na střední školu se účastnil také strategického plánování v IQ Roma servis nebo pietního aktu v Hodoníně u Kunštátu.

„O Gendalos jsem se dozvěděl tak, že k nám domů přišla někdejší vedoucí programu. Od začátku se mi nejvíc líbilo to, že jsem tam mohl potkat nové lidi. V Gendalos jsem poznal další studenty a začali jsme spolu chodit na různé kurzy, které mě strašně bavily. Nejvíc si pamatuju kurz prezentačních dovedností a kurz finanční gramotnosti „Prachy“.

Taky jsem byl rád, že mi Gendalos pomohl finančně. V té době jsem začínal hrát na piano, chodil jsem do klubu Armády spásy, kde mě na jejich pianě učila hrát jedna dobrovolnice. Díky Gendalos jsem začal na piano chodit do ZUŠ.

Z přijímaček na střední školu jsem strach neměl, protože jsem měl dobrej prospěch. Docela jsem si věřil. Požádal jsem v Íkvéčku o zaplacení přípravného kurzu na přijímačky. To mi dost pomohlo. Bylo to jen na matiku a v matice jsem pak měl v tom testu dobrý body. Nejdůležitější ale pro mě bylo, že jsem se tady mohl učit. Během přijímaček jsme se stěhovali a to se vůbec nedalo učit doma, ještě když mám tolik sourozenců.

Po střední škole plánuju jít na vysokou školu, ale zatím nevím na kterou. Teď jsem ve třetím ročníku, tak se budu snažit ve škole dobře pracovat a soustředit se na maturitu a taky pomáhat sourozencům doma. Mladší brácha jde teď do osmé třídy, tak mu chci pomoct vybrat střední školu. Rozhodně sem chodím daleko míň než kdysi. Myslím, že možná za dva, tři roky do Gendalos ani chodit nebudu, že už budu moc starej a bude tady další generace… Přál bych si, aby každý věděl, že Gendalos má smysl a může mnohé navést na správný směr do života.“