Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

David: “Učení na přijímačky prokládám šitím roušek”

Vložil/a Kristina 03/20/2020


David je studentem posledního ročníku základní školy, rád tráví čas skautingem a trempováním a také se zajímá o židovskou kulturu. Jeho velký snem je vycestovat do Izraele. V současnosti se však kvůli přerušení výuky ve školách z důvodu šíření koronavirového onemocnění učí doma a v mezičase šije bavlněné roušky s babičkou.   

Společně se svou babičkou se rozhodli, že se zapojí do dobrovolnického hnutí, které pomáhá s nedostatkem roušek v nemocnicích a dalších zařízeních. “Ve zprávách zmiňovali, že nejvíce ohrožení jsou důchodci, tak nás napadlo, že když není moc roušek, tak je budeme šít a rozdávat potřebným. Společně jsme jich udělali už několik stovek. 

“Myslím, že je dobře, když si lidé navzájem pomáhají. Více se sblíží. A samozřejmě z toho máme všichni dobrý pocit, říká David. Svou službu společnosti bere odpovědně i vzhledem k tomu, že je rovněž aktivní skaut. Ve skautu jako jeden z vedoucích pomáhá s přípravou programů a dalších aktivit. Sám tvrdí, že se ve skautu naučil samostatnosti a získal spoustu přátel. “Našel jsem sám sebe a skauty v oddíle beru jako svoji rodinu.”  

A jak se Davidovi a babičce daří společná práce na rouškách: “Stříhal jsem látky, které babička potřebovala na šití a jakmile rouška byla hotová, musel jsem ji obrátit naruby, protože mají dvě vrstvy. Až jich bylo dost, skládal jsem je do krabic, které jsem pak zalepil a odnesl do pokoje, protože si pro ně pak přišli skauti, kteří nám pomáhají” 

Po ukončení základní školy se plánuji dostat na SŠ Rajhrad, obor Ekologie a životní prostředí. Na cestě za splněným snem mi také pomáhá vzdělávací program Gendalos. Na Gendalos jsem se obrátil, když jsem potřeboval doučování. Teď v deváté třídě mi pomáhají hlavně s přípravou na přijímací zkoušky abych se dostal na střední školu.  

A co vzkazuje dalším zájemcům o pomoc Gendalosu? “Není se čeho bát! Pracovníci a pracovnice jsou velmi vstřícní a přátelští. Určitě se vám tu bude líbit!”